Kozmetika szeretettel

Olvass a legérdekesebb kozmetikai témákról, legyél tudatos és gyönyörű!

sorellabeauty.net

Mitől alakul ki a zsíros, problémás bőr és hogyan kezelhetjük?

szeborrea

Az egyik leggyakoribb bőrprobléma, amivel sokan hozzánk, kozmetikusokhoz fordultok az a zsíros, szeborreás bőr és a vele járó kellemetlen tünetek kezelése. Általában a faggyúmirigyek nem megfelelő működése okozza a túlzott faggyú termelődését, de akár lehet öröklött bőrtípus is. Sokunknál azonban külső, illetve belső, szervezetben végbemenő változások váltják ki a gyulladt, pattanásos, tág pórusú bőrt. Előidézheti egy stresszes időszak, környezetszennyezés és hőmérséklet ingadozás is. A helytelen táplálkozás és az ételintolerancia, valamint leggyakrabban a bélrendszerben előforduló gyulladásnak a jele azonnal jelentkezik bőrünkön. Az egyik legfőbb ok viszont a hormonális változásokhoz köthető.

A szeborreás bőr jellemző tünetei

Mindkét bőrtípusnál, az olajos és a korpás szeborrea esetén fokozott a faggyútermelődés, zsíros, olajos hatású bőrképet okoz, ami kellemetlen és egyáltalán nem komfortos érzés. Akinek ilyen a bőrtípusa biztosan tapasztalta már azt, hogy lemosás után 1-2 órával már elkezd csillogni a bőre, ha sminket tesz fel nem tartós, szinte lecsúszik a bőréről. A korpás szeborreás bőrnél gyakori a hámlás, érdes, száraz érzet, elveszti üde színét és még a bőrérzékenység is felmerülhet.

Mi az, amit tilos használni!

  • Szárító, irritáló, alkoholos anyagokat, szappant, vagy túlságosan agresszív lemosót használni, bár azt gondolnánk ezektől elmúlik a zsíros bőrkép, ez azonban tévhit!
  • Olyan termékeket használni, amik zsírosak és könnyen eltömíthetik a pórusokat, például zsíros krémek vagy alapozó stiftek.
  • Rossz minőségű sminktermékeket, amik fokozhatják az irritációt vagy eltömíthetik a pórusokat.
  • Jobb elkerülni a szivacsok használatát (pl. sminkhez), mert nem lehet tökéletesen tisztán tartani és ezzel tovább lehet fokozni a gyulladást és a baktériumok elszaporodását.

Mi az, amit szabad használni!

  • Olyan lemosó habokat, zseléket, amik nem szárítják a bőrt, nem agresszívek és nem hagynak maguk után zsíros érzetet.
  • A lemosó termék után a tonik használata elengedhetetlen, főleg ha zsíros, problémás bőrről van szó, hiszen segít tisztán tartani és összehúzni a pórusokat, kezeli a felületi vízhiányt és gyulladáscsökkentő hatású.
  • A bőrradír kiválasztásánál figyelembe kell venni a bőr aktuális állapotát, hiszen ha gyulladt vagy sérült a hám, akkor nem szabad szemcsés radírt használni. Ősztől tavaszig az AHA-savas peelingek használata viszont rengeteget segít, mind a már kialakult foltok halványításában, mind pedig a faggyúműködés szabályozásában.
  • Érdemes könnyű textúrájú krémeket és szérumokat használni, amik képesek a faggyútermelődést szabályozni és fenntartani az optimális hidratációt.
Összefoglalva

Miután röviden beszéltünk ennek a bőrtípusnak a jellemzőiről, kialakulásának okáról és hogy hogyan tudjuk kezelni fontosnak tartom elmondani, hogy érdemes ilyen problémával kapcsolatban szakmai véleményt kérni akár bőrgyógyásztól vagy kozmetikustól, mivel tényleg nem mindegy a kezelése és hogy miért áll fenn az adott probléma. Ha kérdésed van ezzel a témával vagy más bőrápolási témával kapcsolatban írj bátran!

Kozmetika Szeretettel!

Szűcs Dorka, Vagheggi Beauty Specialista

0 0 értékelések
Értékelés
Hozzászólási értesítő
Visszajelzés
guest
0 Hozzászólás
Szövegközi hozzászólás
Minden hozzászólás megtekintése

Szűcs Dorka | Sorella Beauty | Kozmetika Szeretettel